Promotie fotograaf Nijmegen

Gepubliceerd op

Promotie fotograaf Nijmegen

Een promotie fotograferen, dat was erg leuk en mooi om mee te maken. Er zijn veel tradities, wat het heel speciaal maakt. De wetenschappelijke promotie gaat volgens een vast ceremonieel en word in Nijmegen gehouden in De Aula van de Radboud Universiteit. De promovendus, Marloes moest eerder aanwezig zijn voor de voorbereidingen. De Pedel gaat precies vertellen hoe de promotie gaat verlopen en waar iedereen moet staan en zitten. Ook de twee paranimfen (vriendinnen en collega’s) krijgen te horen wat hun taken zijn.

Voordat de promotie begint mag de promovendus nog even “het zweetkamertje” in en in Nijmegen is het de traditie om je naam op de muur te schrijven, of in dit geval op het plafond.

Het gaat bijna beginnen, de promovendus wacht met de twee paranimfen totdat iedereen aanwezig is en ze de zaal binnen mogen lopen.


Dan komt de Pedel met scepter (de staf) binnen en alle hoogleraren, de promotiecommissie

Dan volgt de verdediging van de promovendus

Gedurende de zitting wordt de promovendus in openbaar debat aan de tand gevoeld over het proefschrift met de stellingen die ze zo goed mogelijk moet verdedigen.

Als de vastgestelde tijd voor de verdediging om is komt de pedel binnen, stampt met de scepter op de grond en roept luid: “Hora est!” (“het is tijd!”)
Na de plechtigheid trekt de commissie zich terug (de aanwezigen staan weer op bij het verlaten van de zaal door de hooggeleerden) om zich te beraden of aan de promovendus de doctorstitel kan worden verleend.

Hierna komt de promotiecommissie weer binnen (zaal staat weer op) en reikt de promotor met een toespraakje (laudatio) aan de promovendus de doctorsbul uit, al dan niet cum laude, waarna de promovendus zich doctor mag noemen.

Ga je ook promoveren en wil je dat graag vastgelegd hebben? Neem dan CONTACT op voor meer informatie.

Met behulp van Jensd.nl